Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Deschampsia Cespitosa

```html

Metlice trsnatá: Travnatý poklad našich ekosystémů

Klasifikace a rozšíření

Deschampsia cespitosa, běžně známá jako metlice trsnatá, je ceněná vytrvalá tráva z čeledi lipnicovité (Poaceae). Tato divoká rostlina je rozšířená v Severní Americe, s výskytem na východním i západním pobřeží a v místech Jižní Ameriky.

Vlastnosti

Metlice trsnatá vytváří nápadné, husté trsy, které mohou v době květu dosáhnout výšky až 150 cm. Charakteristické jsou její úzké, 5 mm ploché listy se svěže zelenou barvou a špičatými konci.

Ekologický význam

Metlice trsnatá hraje klíčovou roli v přirozených travnatých porostech, kde tvoří husté trsy, které poskytují úkryt a potravu pro divokou zvěř. Je také důležitým komponentem ekosystémů mokřadů a pobřežních stanovišť.

Status ohrožení

D. cespitosa var. parviflora je uvedena v Červeném seznamu IUCN jako nedostatečně prostudovaný taxon. To naznačuje potřebu dalšího výzkumu jejího stavu ohrožení a ochranných opatření.

Závěr

Metlice trsnatá je všestranná a ekologicky významná tráva, která obohacuje naše ekosystémy a poskytuje cenné úkryty pro divokou zvěř. Její status nedostatečně prostudovaného taxonu zdůrazňuje potřebu dalšího studia její distribuce a ochrany. ```


Komentar